100 metronomen op Hoog Catharijne voor Ligeti’s Poème Symphonique

Een concert zonder muzikanten in de nieuwe Stijlkamer

Op pinkstermaandag 5 juni wordt Ligeti’s legendarische Poème Symphonique (1962) uitgevoerd tijdens Culturele Zondag - Utrecht Centraal. In de nieuwe Stijlkamer van Hoog Catharijne tikken 100 metronomen, uitgelicht vanaf het nieuwe LEDplafond. De 'echte' ouderwetse Wittner metronomen worden door 10 spelers opgewonden en ingesteld op een eigen tempo. De willekeurige manier waarop de klankdichtheid afneemt maakt het luisteren tot een hypnotiserende ervaring.

Drijvende kracht achter dit concert is Gaudeamus Muziekweek, het internationaal gerenommeerde festival voor jonge muziekpioniers dat ieder jaar begin september plaatsheeft in Utrecht. In samenwerking met de Utrechtse Culturele Zondagen gaat Gaudeamus deze oude klassieker uit de nieuw gecomponeerde muziek op het podium brengen. Het legendarische werk van György Ligeti ging in première tijdens Gaudeamus Muziekweek in 1963. De opvoering leidde tot protesten in de zaal en op de nationale televisie: een concert zonder muzikanten?

“Geweldig dat we dit ooit zo controversiële werk weer op het podium brengen en alle Utrechters de kans geven om dit concert bij te wonen. De Stijlkamer is een fantastische plek voor Ligeti’s Poème Symphonique, niet alleen vanwege de mooie akkoestiek, maar ook vanwege de prachtige belichting. Dit wordt echt een unieke ervaring. Toegang is gratis, maar dit wil je voor geen goud missen!”
Henk Heuvelmans, directeur Gaudeamus Muziekweek.

Poeme Symphonique, György Ligeti
Locatie: Stijlkamer (5a) Hoog Catharijne
Aanvangstijden: 13.00-13:15, 15:00-15:15, 16:00-16:15, 17.00-17:15 uur
Toegang: Gratis

Over Culturele Zondag – Utrecht Centraal
Deze Culturele Zondag (let op: op Pinkstermaandag!) staat geheel in het teken van de Utrechtse muziekscene. Tijdens Utrecht Centraal zijn in de hele binnenstad optredens van honderden Utrechtse muzikanten in alle denkbare genres, in onverwachte crossovers en op bijzondere plekken.

Utrecht Centraal: 5 juni 2017, Utrecht. Meer info en programma culturelezondagen.nl

Over Gaudeamus
Gaudeamus presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers en organiseert muziekactiviteiten zoals het nationaal en internationaal gerenommeerde festival Gaudeamus Muziekweek, concertsessies en (co)producties met diverse samenwerkingspartners in binnen- en buitenland. Gaudeamus scout muziekpioniers, stimuleert hun ontwikkeling, biedt ze een podium en brengt zo de muziek van nu bij nieuwsgierige muziekliefhebbers.
Gaudeamus Muziekweek: 6 – 10 September 2017, Utrecht.  Meer info en programma muziekweek.nl

Over Ligeti
György Ligeti was een van belangrijkste avant-garde componisten in de tweede helft van de 20ste eeuw. Samen met Boulez, Berio, Stockhausen en Cage wordt hij gezien als een zeer innovatieve en invloedrijke figuur uit zijn tijd. Anno 2017 is Ligeti een van de weinige progressieve 20ste eeuwse componisten die met zijn muziek wist door te breken bij een groot publiek (o.a. dankzij de soundtrack bij Stanley Kubrick’s Space Odyssey).

 

Contacteer ons
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands