6 MAART 2016, PREMIÈRE OB-LITERATE

VAN GAGI PETROVIC EN ZENO VAN DEN BROEK IN COPRODUCTIE MET GAUDEAMUS MUZIEKWEEK

Op zondag 6 maart aanstaande gaat de productie Ob-literate van componistenduo Gagi Petrovic en Zeno van den Broek in première in de Nicolaikerk in Utrecht.  Ob-literate is een elektro-akoestische compositie voor 5 stemmen, 3 kubussen en 1 orgel. Na de première in de Nicolaikerk gaat de productie op tournee en is in ieder geval te zien in het Orgelpark Amsterdam en tijdens Gaudeamus Muziekweek 2016.

 

Ob-literate is een compositie die Zeno van den Broek en Gagi Petrovic samen schreven voor orgel, vocaal ensemble, elektronica en performatieve objecten. Geïnspireerd door de filosofie over The Destructive Character van Walter Benjamin, Dick Raaijmakers en de poëzie van Adam Staley Groves creëert het duo een intense en vervreemdende luisterervaring. Het publiek wordt meegenomen op een reis waarin de muziek wordt ontmanteld. In een traject van vernietiging transformeren de klanken en woorden van een ondoordringbare massa naar heldere, onontgonnen vormen. Een gedaanteverandering die niet zonder bijkomende schade zal verlopen. Ob-literate levert een contrastrijke concertbeleving vol elektroakoestische muziek met topmusici uit de hedendaagse muziek.

Zeno van den Broek is actief als beeldend- en geluidskunstenaar. Oorspronkelijk opgeleid als architect draait zijn werk om ruimte, ruimtelijkheid en tijd. Hij gebruikt zowel auditieve als visuele middelen zoals (klank)installaties schilderijen, cd’s en solo optredens waarin hij ruimtelijk bewustzijn bevraagt en verdiept.

Gagi Petrovic is een componist die muziek creëert voor verschillende contexten zoals concerten, maar ook dans- en (muziek)theaterproducties. Zijn muziek toont zijn liefde voor verschillende aspecten van intensiteit en bevindt zich vaak ergens tussen hedendaagse compositie, digitale elektronica en alternatieve pop.


Speellijst
6 maart 2016                                            13.00 uur (try-out) & 14.30 uur (première)     
Festival Nieuwe Muziek in de Klaas (Nicolaïkerk Utrecht)  www.nicolaiconcerten.nl

18 maart 2016                                           20.15 uur                                                                     
Orgelpark Amsterdam www.orgelpark.nl

september 2016                                                                                                                             
Gaudeamus Muziekweek (Nicolaïkerk Utrecht)  www.muziekweek.nl
 

Credits
concept, beeld, compositie: Zeno van den Broek, Gagi Petrovic
sopraan: Stephanie Pan, Anat Spiegel
bariton: Florian de Backere, Kevin Walton, Arnout Lems
orgel: Jacob Lekkerkerker
kubussen: Zeno van den Broek, Gagi Petrovic
dramaturgie: Pedro Matias
geluid: Thomas Koopmans
licht, productie: Elizabet van der Kooij
co-producent: Gaudeamus Muziekweek
zakelijke leiding: Martijn Buser
publiciteit: Ingrid Beer


blog: http://print-in-ether.tumblr.com/about-ob-literate


Ob-literate wordt mede-mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Gemeente Utrecht, SCEN/Nicolaïkerk en Muziekhuis Utrecht

Contacteer ons
Ingrid Beer Gaudeamus Muziekweek
Ingrid Beer Gaudeamus Muziekweek
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands