MUZIEKPIONIER AART STROOTMAN WINT GAUDEAMUS AWARD 2017

Succesvolle 71ste editie Gaudeamus Muziekweek sluit festival in "De Stijl" af met Ballet Mécanique van Antheil

Zondag 10 september 2017 — De 71ste editie van Gaudeamus Muziekweek is zondag 10 september in TivoliVredenburg afgesloten met de uitreiking van de Gaudeamus Award 2017. Uit handen van jurylid Christopher Trapani ontving Aart Strootman (NLD 1987) de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. Aart Strootman wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten zoals Peter Schat, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

Uit de 288 ingezonden partituren van componisten uit 36 verschillende landen nomineerde de internationale expertjury, bestaande uit Mayke Nas (NLD 1972), Joe Cutler (USA 1968) en Christopher Trapani (USA 1980), vijf componisten voor de Gaudeamus Award 2017. Sky Macklay (USA 1988), Chaz Underriner (USA 1987), Ivan Vukosavljević (SBR 1986) en Ethan Braun (USA 1987) dongen ook mee naar het winnen van de Award. Van iedere genomineerde werden tijdens Gaudeamus Muziekweek 2017 meerdere composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven voor ensemble-in-residence Kluster5.

Juryrapport
De jury zegt over de winnaar van de Gaudeamus Award 2017: “Aart Strootman is volkomen oorspronkelijk, hij doet uitvindingen op het gebied van klank die bijzonder inspirerend zijn. Hij benadert compositie met een uitzonderlijke frisheid en weet het geluid van elk instrument in een ensemble opnieuw uit te vinden tot in het fijnste detail. Een performer, een improvisator, een uitvinder, een unieke componist”.

Gaudeamus Award
Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten van 30 jaar en jonger. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000. Gaudeamus Muziekweek blijft nauw betrokken bij de loopbaan van alle prijswinnende en genomineerde componisten. De organisatie draagt zorg voor nieuwe compositie-opdrachten, reprises van op het festival gespeeld werk en internationale uitwisseling met festivals en aanverwante organisaties wereldwijd.

71ste editie Gaudeamus Muziekweek
Tijdens het oudste muziekfestival van Nederland klonk de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Dit jaar wist het festival een nieuw en jong publiek te bereiken met een festivalprogramma volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen. Programmeur Martijn Buser: “We kijken terug op een van onze beste edities ooit, zowel qua breedte van ons programma als bereik van nieuw publiek. We hebben onze bezoekers weten te verrassen met unieke combinaties van instrumenten, video, elektronica, choreografie en performance. Alles draait bij ons om de ontdekking van een nieuw geluid. Totaal nieuwe muzikale ervaringen waarmee we een steeds groter publiek weten te winnen.“

Pioniers
Jonge muziekpioniers en makers uit verschillende disciplines integreerden composities, nieuwe technologieën en elementen uit de podiumkunsten. Festivalbezoekers werden verrast met o.a. het baanbrekende We cannot sleep waarbij het publiek door middel van virtual reality werd ondergedompeld in de wereld van de opera.

Vele jonge muziekprofessionals en -liefhebbers bezochten het uitgebreide contextprogramma bestaande uit gratis lezingen van onder meer componisten Heiner Goebbels, Huba de Graaff en reading sessions met het Keuris Saxofoon Quartet en Ranjit Bhatnagar’s Robot Toy Piano en workshops met modulaire synthesizers in samenwerking met Sonar Trafic in Kytopia.

Senses Working Overtime
De in samenwerking met Het Huis Utrecht ingerichte expositie gewijd aan performatieve installaties trok een divers publiek van (kunst)studenten, muziek- en theaterprofessionals en een nieuwsgierig publiek. Zo kregen deelnemers tijdens Tasteful Turntable 24 verschillende gerechtjes geserveerd terwijl ze luisterden naar een speciale soundtrack, afgestemd op de smaak van ieder gerecht. In totaal konden bezoekers actief deelnemen aan acht zintuiglijke performances.

Meer weten?
Op de gloednieuwe festivalwebsite geven de playlists en video's een beeld van het geluid en de klanken van de muziekpioniers van nu! www.gaudeamus.nl

 

Gaudeamus Muziekweek 2017 Highlight - Aart Strootman 'Nyctophilia'

Gaudeamus Muziekweek 2017 Highlight - Aart Strootman 'Shambling Emerge - after after party'

Aart Strootman & Joe Cutler (c) Herre Vermeer
Ballet Méchanique door Insomnio (c) Herre Vermeer
Ballet Méchanique door Insomnio (c) Herre Vermeer
Ballet Méchanique door Insomnio (c) Herre Vermeer
Joe Cutler, Christopher Trapani, Chaz Underriner, Ivan Vukosavljevic, Ethan Braun, Sky Macklay, Aart Strootman, Henk Heuvelmans, Mayke Nas (c) Herre Vermeer
Joe Cutler, Henk Heuvelmans, Aart Strootman, Christopher Trapani, Mayke Nas (c) Herre Vermeer
Aart Strootman © Anna van Kooij
Aart Strootman © Anna van Kooij
Aart Strootman repeteert met Kluster5 © Anna van Kooij
Aart Strootman & Kluster5 © Anna van Kooij
Aart Strootman © Anna van Kooij
Composer on Stage: Maxim Shalygin - Ensemble Shapeshift © Herre Vermeer
Gaudeamus Saturday Night © Herre Vermeer
Repetities genomineerden © Anna van Kooij
Repetities genomineerden © Anna van Kooij
Sky Macklay © Anna van Kooij
Sky Macklay & Kluster5 © Anna van Kooij
Ivan Vukosavljevic © Anna van Kooij
Ivan Vukosavljevic & Kluster5 © Anna van Kooij
Ethan Braun © Anna van Kooij
Chaz Underriner & Kluster5 © Anna van Kooij
Cappella Amsterdam © Anna van Kooij
Bas Wiegers & Alexander Khubeev © Anna van Kooij
Tasteful Turntable - Lars & Nikolaj Kynde (Senses Working Overtime) © Herre Vermeer
Sensory Showers - Vinny Jones (Senses Working Overtime) © Herre Vermeer
Openingsconcert Profound Sound - Asko|Schönberg © Herre Vermeer
On/Off - Alistair Sung © Herre Vermeer
Multitudes - Andreas Greiner & Tyler Friedman © Herre Vermeer
Modulation meets Gaudeamus @ Kytopia © Herre Vermeer
Landscape Series #1 - Ensemble Modelo62 © Herre Vermeer
Curtain 'White' - Adam Basanta © Herre Vermeer
Gaudeamus Saturday Night (Insomnio) © Herre Vermeer
Gaudeamus Saturday Night © Herre Vermeer
Festival centrum TivoliVredenburg © Herre Vermeer
Composer on Stage: Maxim Shalygin - Ensemble Shapeshift & Maxim Shalygin © Herre Vermeer
CLOSE CALL (voor bigband & smartphones) - Arthur Wagenaar © Herre Vermeer