Alexander Khubeev wint Gaudeamus Award 2015

Russische componist krijgt internationaal begeerde prijs uitgereikt in TivoliVredenburg

Zondag 13 september 2015 — Gaudeamus Muziekweek 2015 is zondag 13 september energiek afgesloten door Slagwerk Den Haag, toetsenist Niels Broos (Kytopia) en dansers van Club Guy & Roni. Na afloop van het slotconcert is in TivoliVredenburg de Gaudeamus Award 2015 uitgereikt. Uit handen van directeur Henk Heuvelmans ontving componist Alexander Khubeev (RUS 1986) de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge componisten. Khubeev wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten zoals Yannis Kyriakides, Michel van der Aa en Louis Andriessen.
 

Uit bijna 200 inzendingen nomineerde de internationale jury bestaande uit Calliope Tsoupaki (GRC 1963), Stefan Prins (BEL 1979) en Raphaël Cendo (FRA 1975), vijf componisten voor de Gaudeamus Award 2015. Jason Thorpe Buchanan (USA 1986), Mátyás Wettl (HUN 1987), Stylianos Dimou (GRC 1988) en Utku Asuroglu (TUR 1986) dongen ook mee naar het winnen van de Award. Van iedere genomineerde werden tijdens Gaudeamus Muziekweek 2015 drie composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven  voor ensemble-in-residence Slagwerk Den Haag. De jury besloot unaniem de Gaudeamus Award 2015 toe te kennen aan Alexander Khubeev.

Juryrapport
De jury zegt over de winnaar “Alexander Khubeev is een authentieke en vindingrijke componist. Hij weet een perfecte balans te bereiken tussen zijn eigen geluidsuniversum en de geschreven partituur. Hij is briljant in het toepassen van geavanceerde technieken en weet daarmee een mysterieuze en diepgaande klankwereld te creëren.”

Gaudeamus Award
Het winnen van de Gaudeamus Award wordt door componisten gezien als een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten van 30 jaar en jonger. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000. Gaudeamus Muziekweek blijft nauw betrokken bij  de loopbaan van alle prijswinnende en genomineerde componisten. De organisatie draagt zorg voor nieuwe compositie-opdrachten, reprises van op het festival gespeeld werk, en internationale uitwisseling met collega festivals en aanverwante organisaties wereldwijd.


Alexander Khubeev
Geboren in 1986 in de stad Perm waar hij begon met componeren. Vervolgens verhuisd naar Moskou om aan het conservatorium te gaan studeren en uiteindelijk gepromoveerd onder begeleiding van Yuri Kasparov. In de afgelopen acht jaar woonde Khubeev in Moskou terwijl hij tegelijkertijd masterclasses bezocht van componisten als Beat Furrer, Ivan Fedele, Chaya Czernowin en Martijn Padding. In 2014 nam hij deel aan de tweejaarlijkse zomercursussen voor nieuwe muziek in Darmstadt (Duitsland) waar hem een stipendium werd toegekend m.b.t. de volgende editie in 2016. “Gelukkig verrijkte het Russische concertleven zich tijdens mijn studiejaren in Moskou voortdurend en werd het steeds diverser. Mijn muziek is uitgevoerd door de meeste ensembles voor hedendaagse muziek in Rusland (en daarnaast ook in landen zoals Oekraïne, Italië, Duitsland, de VS en Argentinië). Gaandeweg won ik  een aantal compositiewedstrijden. Voortvloeiend uit een doorlopende samenwerking werd ik in 2011 (voor het eerst in de modern Russische geschiedenis) door het GAMEnsemble aangesteld als componist-in-residence.”

 

www.muziekweek.nl

Festival 100 sec video: Gaudeamus Award

Uitreiking Gaudeamus Award - 13/09/15 TivoliVredenburg (c) Concerto Media

GaudeamusAward_Heuvelmans-Khubeev-(c)BaldwinHenderson.jpg
GaudeamusAward_Jury-Khubeev-(c)BaldwinHenderson.jpg
Alexander Khubeev-landscape - (c)-AnnavanKooij.jpg
Alexander Khubeev-portrait - (c)-AnnavanKooij.jpg
Utku Asuroglu - (c)AnnavanKooij.jpg
Jason Thorpe Buchanan -(c)AnnavanKooij.jpg
Stylianos Dimou - (c)-AnnavanKooij.jpg
Mátyás Wettl - (c)AnnavanKooij.jpg