ANTHONY VINE WINT GAUDEAMUS AWARD 2016

70ste Gaudeamus Muziekweek trekt jong publiek met cutting edge festivalprogramma

De 70ste editie van Gaudeamus Muziekweek is zondag 11 september in TivoliVredenburg afgesloten met de uitreiking van de Gaudeamus Award 2016. Uit handen van directeur Henk Heuvelmans ontving componist Anthony Vine (1988, Verenigde Staten) de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge componisten. Anthony Vine wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten zoals Yannis Kyriakides, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

Uit de 175 ingezonden partituren van componisten uit 28 verschillende landen nomineerde de internationale expertjury, bestaande uit Seung-Won Oh (1969, KOR), Pierre Jodlowski (1971, FRA) en Willem Jeths (1959, NLD), vijf componisten voor de Gaudeamus Award 2016. James O’Callaghan (1988, CAN), David Bird (1990, USA), Giulio Colangelo (1986, ITA) en Shih-Wei Lo (1985, TWN) dongen ook mee naar het winnen van de Award. Van iedere genomineerde werden tijdens Gaudeamus Muziekweek 2016 drie composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven voor ensembles-in-residence Oerknal! en Quatuor Bozzini. De jury besloot unaniem de Gaudeamus Award 2016 toe te kennen aan Anthony Vine.

Juryrapport
De jury zegt over de winnaar: “Anthony Vine creëert een solide, volwassen, prachtig vormgegeven fragiele klankwereld. Hij weet de identiteit van de verschillende bronnen van geluiden, zoals het gebruik van elektronica, op een uitzonderlijke manier te vervagen.”

Gaudeamus Award
Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten van 30 jaar en jonger. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000. Gaudeamus Muziekweek blijft nauw betrokken bij  de loopbaan van alle prijswinnende en genomineerde componisten. De organisatie draagt zorg voor nieuwe compositie-opdrachten, reprises van op het festival gespeeld werk, en internationale uitwisseling met festivals en aanverwante organisaties wereldwijd.

70ste editie Gaudeamus Muziekweek
Tijdens het oudste festival van Nederland klonk de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Nieuw dit jaar was Saturday Night Live. Een avond volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen. Festivaldirecteur Henk Heuvelmans: “Het was een topeditie met een festivalprogramma barstensvol werken van topniveau. We hebben deze editie een nieuw publiek weten te enthousiasmeren voor ons cutting edge programma van muziek waar geen label op te plakken is. Dat stemt ons zeer positief over de toekomst. “

Contacteer ons
Henk Heuvelmans Directeur, Gaudeamus Muziekweek
Martijn Buser Programmeur, Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur, Gaudeamus Muziekweek
Martijn Buser Programmeur, Gaudeamus Muziekweek
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands