ANTHONY VINE WINT GAUDEAMUS AWARD 2016

70ste Gaudeamus Muziekweek trekt jong publiek met cutting edge festivalprogramma

Zondag 11 september 2016 — De 70ste editie van Gaudeamus Muziekweek is zondag 11 september in TivoliVredenburg afgesloten met de uitreiking van de Gaudeamus Award 2016. Uit handen van directeur Henk Heuvelmans ontving componist Anthony Vine (1988, Verenigde Staten) de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge componisten. Anthony Vine wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten zoals Yannis Kyriakides, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

Uit de 175 ingezonden partituren van componisten uit 28 verschillende landen nomineerde de internationale expertjury, bestaande uit Seung-Won Oh (1969, KOR), Pierre Jodlowski (1971, FRA) en Willem Jeths (1959, NLD), vijf componisten voor de Gaudeamus Award 2016. James O’Callaghan (1988, CAN), David Bird (1990, USA), Giulio Colangelo (1986, ITA) en Shih-Wei Lo (1985, TWN) dongen ook mee naar het winnen van de Award. Van iedere genomineerde werden tijdens Gaudeamus Muziekweek 2016 drie composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven voor ensembles-in-residence Oerknal! en Quatuor Bozzini. De jury besloot unaniem de Gaudeamus Award 2016 toe te kennen aan Anthony Vine.

Juryrapport
De jury zegt over de winnaar: “Anthony Vine creëert een solide, volwassen, prachtig vormgegeven fragiele klankwereld. Hij weet de identiteit van de verschillende bronnen van geluiden, zoals het gebruik van elektronica, op een uitzonderlijke manier te vervagen.”

Gaudeamus Award
Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten van 30 jaar en jonger. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000. Gaudeamus Muziekweek blijft nauw betrokken bij  de loopbaan van alle prijswinnende en genomineerde componisten. De organisatie draagt zorg voor nieuwe compositie-opdrachten, reprises van op het festival gespeeld werk, en internationale uitwisseling met festivals en aanverwante organisaties wereldwijd.

70ste editie Gaudeamus Muziekweek
Tijdens het oudste festival van Nederland klonk de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Nieuw dit jaar was Saturday Night Live. Een avond volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen. Festivaldirecteur Henk Heuvelmans: “Het was een topeditie met een festivalprogramma barstensvol werken van topniveau. We hebben deze editie een nieuw publiek weten te enthousiasmeren voor ons cutting edge programma van muziek waar geen label op te plakken is. Dat stemt ons zeer positief over de toekomst. “

Gaudeamus Muziekweek 2016: 70th Edition

Gaudeamus Muziekweek 2016: Gaudeamus Award

Gaudeamus Muziekweek 2016: Young Music Pioneers

Gaudeamus Award 2016: vlnr Shih-Wei Lo, David Bird, Willem Jeths, Anthony Vine, Seung Won Oh, Henk Heuvelmans, Giulio Colangelo, James O'Callaghan (c) Herre Vermeer
Gaudeamus Award 2016: vlnr. Pierre Jodlowski, Willem Jeths, Anthony Vine, Seung-Won Oh (c) Herre Vermeer
Gaudeamus Award 2016: Anthony Vine, Henk Heuvelmans (c) Herre Vermeer
Anthony Vine, Henk Heuvelmans (c) Herre Vermeer
Openingsconcert Amsterdam Sinfonietta - Up-close - Michel van der Aa (c) Anna van Kooij
Openingsconcert Amsterdam Sinfonietta olv Candida Thompson (c) Anna van Kooij
Openingsconcert Amsterdam Sinfonietta - Up-close - Michel van der Aa (c) Anna van Kooij
Opening Quatuor Bozzini en Oerknal! (c) Anna van Kooij
Rocking Chairs in Festival Hub (c) Anna van Kooij
Anthony Vine (c) Anna van Kooij
Anthony Vine (c) Anna van Kooij
Anthony Vine (c) Anna van Kooij
Anthony Vine (c) Anna van Kooij
David Bird (c) Anna van Kooij
David Bird (c) Anna van Kooij
James O'Callaghan (c) Anna van Kooij
James O'Callaghan (c) Anna van Kooij
Giulio Colangelo (c) Anna van Kooij
Giulio Colanelo (c) Anna van Kooij
Shih-Wei Lo (c) Anna van Kooij
Shih-Wei Lo (c) Anna van Kooij
Saturday Night Live (c) Anna van Kooij
Saturday Night Live (c) Anna van Kooij
Saturday Night Live (c) Anna van Kooij
Henk Heuvelmans Directeur at Gaudeamus Muziekweek
Martijn Buser Programmeur at Gaudeamus Muziekweek