Cutting edge programma Gaudeamus Muziekweek '15

Internationaal gerenommeerd festival presenteert jonge muziekpioniers

Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge pioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gewaardeerde festival van 9 t/m 13 september in Utrecht. Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica. Gaudeamus Muziekweek '15 biedt alles om ondergedompeld te worden in de nieuwste muziek.

Het festival opent met het indrukwekkende MEDEA van Calliope Tsoupaki door Asko|Schönberg in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Als rode draad door het festival lopen de werken van de vijf genomineerden voor de felbegeerde Gaudeamus Award. Deze aanmoedigingsprijs voor jonge componisten werd eerder gewonnen door inmiddels gevestigde pioniers als Yannis Kyriakides, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

Op het festivalprogramma staat het avontuurlijke Nadar Ensemble met Generation Kill van Stefan Prins, waarin een ingenieus spel wordt gespeeld met de realiteit. Elektrisch gitaarkwartet Zwerm speelt een jongensachtig baldadig programma en cellist Maarten Vos geeft een exclusief voorproefje van zijn nieuwe album samen met Greg Haines. Voor liefhebbers van buitengewone concertlocaties zijn er intieme “huiskamerconcerten” in galerie KuuB met nieuw werk van o.a. winnaar van de Gaudeamus Award 2014 Anna Korsun en een concert van Bram van Sambeek in het kader van Red de fagot. Nog exotischer is stadsboerderij Rood Noot, het decor van Stads/Einder, een mini-festival rondom een concert voor solo piano van componist Arthur Wagenaar met live animatie van LABland.

Gaudeamus Muziekweek ’15 biedt dit jaar ook de mogelijkheid tot verdieping, voor professionals én publiek. Voorafgaand aan het festival word je tijdens de Gaudeamus Muziekweek Academy meegenomen achter de schermen bij het repetitieproces van genomineerde werken. Op 7 en 8 september vindt de conferentie FOR CRYIN’ OUT LOUD: Music & Politics plaats in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Tijdens het festival brengt Frits van der Waa het publiek in een luistercursus alle belangrijke stromingen in de hedendaagse muziek bij en vraagt Floris Kortie zijn gasten het hemd van het lijf tijdens late night talkshows.

Na afloop van het slotconcert door ensemble-in-residence Slagwerk Den Haag en Niels Broos (Kytopia) met performance door Club Guy & Roni wordt op zondag 13 september de Gaudeamus Award uitgereikt.

Het volledige festivalprogramma staat vanaf 10 juni online.
Gaudeamus Muziekweek ’15 - wo 9/9 t/m zo 13/9 & Gaudeamus Muziekweek Academy - do 3/9 t/m wo 9/9. Utrecht, diverse locaties. Tickets & info: www.muziekweek.nl

Contacteer ons
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands