FOCUS OP JONGE MUZIEKPIONIERS IN 70ste EDITIE GAUDEAMUS MUZIEKWEEK

festivalprogramma bekend & kaartverkoop gestart

Vrijdag 15 juli 2016 — Van 7 tot en met 11 september vindt de 70ste editie van Gaudeamus Muziekweek plaats op diverse locaties in Utrecht. Vijf dagen lang presenteert het festival voor jonge muziekpioniers unieke concerten vol classical cross-over, minimal soundscapes en nieuwe composities met (live) elektronica. Net als ieder jaar zet het festival jong aanstormend compositietalent in de spotlights. Het volledige festivalprogramma is bekend en de online kaartverkoop is gestart.

Toptalent van wereldniveau
Het festival opent met een dubbelconcert door Amsterdam Sinfonietta, Quatuor Bozzini en Oerknal!. Prominent op het openingsprogramma staat het huiveringwekkend mooie Up-Close (2010) van gelauwerd componist Michel van der Aa. Het festivalprogramma is rijk gevuld met nieuwe composities van o.a. Anna Korsun, Maxim Shalygin en Kate Moore. Iedere dag vinden er premières plaats van nieuwe werken van jonge componisten tot en met 30 jaar. De uitvoering van de werken ligt steevast in handen van (internationale) topmusici en –ensembles. Naast concerten is er ruimte voor verdieping in de vorm van inleidingen, lezingen en workshops. Zo brengen dirigent Bas Wiegers en pianist Ralph van Raat een hoorcollege over hun favoriete werken uit de 21ste eeuw aan de hand van live muziekfragmenten. In samenwerking met de Concertzender is er speciaal voor kinderen van 8-12 jaar een workshop radio maken.

Gaudeamus Award
Als aanjager van de nieuwste muziek is Gaudeamus Muziekweek altijd op zoek naar jong talent. Jaarlijks reikt de organisatie de Gaudeamus Award uit aan één bijzonder compositietalent. De prijs bestaat uit € 5000 voor het maken van een nieuwe werk. De genomineerden voor dit jaar zijn James O’Callaghan, David Bird, Shih-Wei Lo, Giulio Colangelo en Anthony Vine. De internationaal gerenommeerde Gaudeamus Award wordt sinds 1957 uitgereikt en betekende de kickstart voor de carrière van vooraanstaande hedendaagse componisten als Louis Andriessen, Unsuk Chin en Michel van der Aa.

Academy Workshop Weekend
Nieuw dit jaar is het Workshop Weekend dat wordt georganiseerd in het kader van de Gaudeamus Muziekweek Academy. Op zaterdag 3 en zondag 4 september vinden in Theater Kikker en Muziekhuis Utrecht diverse workshops en lezingen plaats. Thema tijdens het weekend is de combinatie van muziek met diverse media. In het kader hiervan vindt op zaterdag een tweegesprek plaats met componist en multimedia duizendpoot Michel van der Aa. Het volledige Academy programma is te vinden op muziekweek.nl

Festivalprogramma uitgelicht
Op het programma staan onder meer: Oliver Coates, Amsterdam Sinfonietta, De Beren Gieren, Dario Calderone, Kapok, Vincent van Amsterdam, Ralph van Raat, Quatuor Bozzini, Katharina Gross, Slagwerk Den Haag, Silbersee, Egyptian Contemporary Music Ensemble, Oerknal!, Ensemble Modelo62, Michel van der Aa, Kate Moore, Peter Adriaansz, Pierre Jodlowski, Maxim Shalygin, Seung-Won Oh, Willem Jeths en Anna Korsun.

In totaal presenteert Gaudeamus Muziekweek 25 concerten verdeeld over 5 dagen, aangevuld met 4 klankinstallaties, 3 inleidingen, 5 workshops, 4 lezingen, 1 luistercursus en 1 seminar. Het festival duurt van woensdag 7 tot en met zondag 11 september 2016. Het Academy Workshop Weekend is op 3 & 4 september. Tickets zijn te koop via muziekweek.nl.

Gaudeamus Muziekweek 2016 Trailer

Opening Grote Zaal TivoliVredenburg (c) Anna van Kooij
Jonge muziekpioniers (c) Anna van Kooij
Amsterdam Sinfonietta
Oliver Coates (c) Gaelle Beri
Michel van der Aa
Publiek in Festival Hub (c) Anna van Kooij
Festival Hub in TivoliVredenburg (c) Anna van Kooij
Gaudeamus Muziekweek in Utrecht (c) Herre Vermeer
Gaudeamus Muziekweek 2016
Martijn Buser Programmeur at Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur at Gaudeamus Muziekweek
Ingrid Beer Marketing & Communicatie at Gaudeamus Muziekweek