GAUDEAMUS MUZIEKWEEK PRESENTEERT OPENBARE ACADEMY

Beleef het maakproces van de muziek van morgen voorafgaand aan cutting edge festival

Dinsdag 18 augustus 2015 — Van 3 t/m 9 september 2015 vindt voor de tweede keer de Gaudeamus Muziekweek Academy plaats. Het Muziekhuis Utrecht is de dagen voorafgaand aan het cutting edge festival Gaudeamus Muziekweek een hotspot vol jonge én gevestigde muziekpioniers. Nieuw dit jaar zijn de openbare en gratis toegankelijke masterclasses, workshops, repetities en reading sessions. Ook vindt er een conferentie plaats over muziek en politiek in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De Gaudeamus Muziekweek Academy biedt het publiek een unieke kijk achter de schermen bij het maakproces van de muziek van morgen.

Op het programma van de Gaudeamus Muziekweek Academy staan openbare repetities van onder meer Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag. In Muziekhuis Utrecht repeteren diverse ensembles de nieuwe werken die worden uitgevoerd tijdens het festival van 9 t/m 13 september. De aanwezigheid van de componisten tijdens deze repetities geeft het publiek de kans om het maakproces van dichtbij mee te maken. Ook op het programma staan verschillende masterclasses, onder andere door gelauwerd componist Yannis Kyriakides over het gebruik van elektronica en video in compositie.

Tijdens de GMW Academy worden eveneens workshops gegeven door topmusici. Op verzoek van de aanwezige jonge componisten zullen zij een demonstratie geven van hun instrument en laten zien hoe je als componist muziek voor deze instrumenten schrijft. Celliste Katharina Gross, contrabassist Dario Calderone en harpist Mirjam Overlach geven presentaties die gratis toegankelijk zijn voor publiek.

Op 6 september gaat in samenwerking met het Utrechts Uitfeest de digitale opera A Requiem for Edward Snowden van Matthew Collings in première. Dit bijzondere concert sluit de opening van Utrechts culturele seizoen af en is tevens de start van de conferentie FOR CRYIN’ OUT LOUD: Music & Politics dat in samenwerking met de Universiteit Utrecht plaatsvindt op 7 en 8 september.

Gaudeamus Award
Jaarlijks wordt de Gaudeamus Award uitgereikt, een aanmoedingsprijs voor componisten jonger dan 30 jaar. Uit de circa 200 ingezonden werken selecteerde de vakjury, bestaande uit Calliope Tsoupaki, Raphaël Cendo en Stefan Prins, dit jaar 5 genomineerden: Alexander Khubeev (1986, Rusland), Jason Thorpe Buchanan (1986, Verenigde Staten), Mátyás Wettl (1987, Hongarije), Stylianos Dimou (1988, Griekenland) en Utku Asuroglu (1986, Turkije). Voorafgaand aan het festival wordt het publiek tijdens de Gaudeamus Muziekweek Academy meegenomen achter de schermen bij het repetitieproces van genomineerde werken. Na afloop van het slotconcert wordt op zondag 13 september de Gaudeamus Award 2015 uitgereikt.
 

Ensemble in residence
Slagwerk Den Haag is tijdens Gaudeamus Muziekweek 2015 ensemble-in-residence. Dit betekent dat zij een prominente rol spelen in het programma. Tijdens de Academy werken ze intensief samen met alle vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award aan nieuwe composities, die tijdens het festival gelijktijdig in première zullen gaan tijdens het concert Out of the Percussion Box op 13 september.

Het volledige programma is te vinden op muziekweek.nl


Gaudeamus Muziekweek Academy - do 3/9 t/m wo 9/9 & Gaudeamus Muziekweek 2015 - wo 9/9 t/m zo 13/9. Utrecht, diverse locaties. Tickets & info: www.muziekweek.nl

 

Gaudeamus Academy 2014

Gaudeamus Muziekweek '15 trailer

Anna Korsun (winnaar Gaudeamus Award 2014) en Vannessa Lann tijdens Gaudeamus Muziekweek Academy 2014 - Foto: Co Broerse
Openbare repetitie Asko|Schönberg - Foto: Co Broerse
Openbare masterclasses en workshops - Foto: Anna van Kooij
Reading Session - Foto: Anna van Kooij
Achter de schermen - Foto: Anna van Kooij
Slagwerk Den Haag
Gaudeamus Muziekweek in Utrecht Foto: Herre Vermeer
low-res campagnebeeld voor webgebruik (RGB)