GENOMINEERDEN GAUDEAMUS AWARD 2016 BEKEND

Vrijdag 23 oktober 2015 — Een internationale vakjury bestaande uit Seung-Won Oh, Pierre Jodlowski en Willem Jeths heeft de nominaties voor de Gaudeamus Award 2016 bekendgemaakt. Deze aanmoedigingsprijs voor talentvolle componisten niet ouder dan 30 jaar werd in 1957 voor het eerst uitgereikt en is uitgegroeid tot een felbegeerde internationale award, bestaande uit een compositie-opdracht t.w.v. € 5000. De juryleden hebben zich voor 2016 gebogen over 175 partituren afkomstig uit 28 verschillende landen. Uit alle inzendingen zijn vijf componisten geselecteerd die volgend jaar meedingen naar de prestigieuze compositieprijs: James O'Callaghan (1988, Canada), David Bird (1990, VS), Anthony Vine (1988, VS), Shih-Wei Lo (1985, Taiwan) en Giulio Colangelo (1986, Italië)

In september volgend jaar zullen meerdere werken van de genomineerden te horen zijn tijdens Gaudeamus Muziekweek 2016. Het festival wordt voor hen een ‘showcase’, waar zowel het publiek als het (internationale) professionele veld een bredere kijk op hen krijgt. Aan het einde van het festival kiest de jury de winnaar van de Gaudeamus Award.

Het winnen van de Gaudeamus Award wordt door componisten gezien als een internationale erkenning van hun werk en is een springplank in hun carrière. Eenmaal genomineerd voor de Gaudeamus Award blijft Gaudeamus Muziekweek de jonge componisten ondersteunen: gespeelde werken worden elders herhaald, er volgen compositie-opdrachten en de componisten worden regelmatig betrokken bij toekomstige festivals en coproducties met organisaties wereldwijd.

Geschiedenis Gaudeamus Award
Louis Andriessen en Michel van der Aa waren nog geen 30 toen ze hem wonnen. De internationaal zeer gerenommeerde prijs voor veelbelovende componisten werd voor het eerst uitgereikt in 1957 aan de destijds 22-jarige Peter Schat. Sindsdien selecteert een vakjury jaarlijks uit honderden inzendingen de talentvolste componisten onder de 30. Per jaar worden maximaal vijf componisten genomineerd voor de Gaudeamus Award.

Gaudeamus Muziekweek Academy‚Ä®
Voor de Gaudeamus Award 2016 konden werken worden ingestuurd voor Amsterdam Sinfonietta, Silbersee en Ensemble Modelo62. Tijdens de Gaudeamus Muziekweek Academy, gehouden in de week voorafgaand aan het festival, worden de geselecteerde werken door de ensembles gerepeteerd in nauwe samenwerking met de genomineerde componisten. Zij krijgen tevens de opdracht een kort werk voor het Bozzini Quartet (het ensemble-in-residence) te schrijven. Naast de repetities worden tijdens de GMW Academy diverse meetings en workshops voor de componisten én het publiek georganiseerd.

De Gaudeamus Muziekweek Academy vindt plaats van donderdag 1 t/m woensdag 7 september 2016. De Gaudeamus Muziekweek vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 september 2016. www.muziekweek.nl

Anthony Vine
David Bird
Giulio Colangelo
James O'Callaghan
Shih-Wei Lo