GENOMINEERDEN GAUDEAMUS AWARD 2017 BEKEND

Donderdag 20 oktober 2016 — Een internationale vakjury bestaande uit Mayke Nas, Christopher Trapani en Joe Cutler heeft de nominaties voor de Gaudeamus Award 2017 bekendgemaakt. Deze aanmoedigingsprijs voor talentvolle componisten niet ouder dan 30 jaar werd in 1957 voor het eerst uitgereikt en is uitgegroeid tot een felbegeerde internationale award, bestaande uit een compositie-opdracht t.w.v. € 5000. De juryleden hebben zich voor 2017 gebogen over 288 partituren afkomstig uit 36 verschillende landen. Uit alle inzendingen zijn vijf componisten geselecteerd die volgend jaar meedingen naar de prestigieuze compositieprijs: Chaz Underriner (1987, VS), Ivan Vukosavljevic (1986, Servië), Aart Strootman (1987, Nederland), Sky Macklay (1988, VS) en William Dougherty (1988, VS)

In september volgend jaar zullen meerdere werken van de genomineerden te horen zijn tijdens Gaudeamus Muziekweek 2017. Het festival wordt voor hen een ‘showcase’, waar zowel het publiek als het (internationale) professionele veld een bredere kijk op hen krijgt. De jury begeleidt de genomineerden tijdens het repetitieproces en beoordeelt tot slot de uitvoeringen van al hun stukken. Aan het einde van het festival kiest de jury de winnaar van de Gaudeamus Award.

Het winnen van de Gaudeamus Award wordt door componisten gezien als een internationale erkenning van hun werk en is een springplank in hun carrière. Eenmaal genomineerd voor de Gaudeamus Award blijft Gaudeamus Muziekweek de jonge componisten ondersteunen: gespeelde werken worden elders herhaald, er volgen compositie-opdrachten en de componisten worden regelmatig betrokken bij toekomstige festivals en coproducties met organisaties wereldwijd. Op deze manier scout Gaudeamus Muziekweek jonge muziekpioniers, stimuleert hun ontwikkeling, biedt ze een podium en brengt zo de muziek van nu bij nieuwsgierige muziekliefhebbers.

Geschiedenis Gaudeamus Award
Louis Andriessen en Michel van der Aa waren nog geen 30 toen ze hem wonnen. De internationaal zeer gerenommeerde prijs voor veelbelovende componisten werd voor het eerst uitgereikt in 1957 aan de destijds 22-jarige Peter Schat. Sindsdien selecteert een jaarlijks wisselende vakjury uit honderden inzendingen de talentvolste componisten onder de 30. Per jaar worden maximaal vijf componisten genomineerd voor de Gaudeamus Award.

Gaudeamus Muziekweek Academy‚Ä®
Tijdens de Gaudeamus Muziekweek Academy worden de geselecteerde werken door de ensembles gerepeteerd in nauwe samenwerking met de genomineerde componisten. Zij krijgen tevens de opdracht een kort werk voor Kluster 5 (het ensemble-in-residence) te schrijven. Naast de repetities worden tijdens de Gaudeamus Muziekweek Academy diverse meetings, lezingen en workshops georganiseerd, voor zowel de componisten als het publiek.

De Gaudeamus Muziekweek vindt plaats van woensdag 6 t/m zondag 10 september 2017. Meer informatie: muziekweek.nl

Gaudeamus Award 2017 nominee - Aart Strootman
Gaudeamus Award 2017 nominee - Chaz Underriner
Gaudeamus Award 2017 nominee - Ivan Vukosavljevic
Gaudeamus Award 2017 nominee - Sky Macklay
Gaudeamus Award 2017 nominee - William Dougherty
Jury Gaudeamus Award 2017 - Christopher Trapani (c) Co Broerse
Jury Gaudeamus Award 2017 - Mayke Nas (c) Co Broerse
Jury Gaudeamus Award 2017 vlnr: Christopher Trapani, Mayke Nas, Joe Cutler (c) Co Broerse
Jury Gaudeamus Award 2017-  Joe Cutler (c) Co Broerse
Henk Heuvelmans Directeur at Gaudeamus Muziekweek
Marisa Tempel Communicatie & PR at Gaudeamus Muziekweek