INTERNATIONAAL GERENOMMEERD GAUDEAMUS MUZIEKWEEK BELEEFT VIJFDE UTRECHTSE EDITIE

Cutting edge programma van jonge muziekpioniers in TivoliVredenburg

Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge pioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gewaardeerde festival van 9 t/m 13 september in Utrecht. Van classical crossover en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek 2015 biedt alles om ondergedompeld te worden in de nieuwste muziek.

Het festival opent met het indrukwekkende MEDEA van Calliope Tsoupaki door Asko|Schönberg in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Als rode draad door het festival lopen de werken van de vijf genomineerden voor de felbegeerde Gaudeamus Award. Deze aanmoedigingsprijs voor jonge componisten werd in 1957 voor het eerst uitgereikt in Huize Gaudeamus in Bilthoven aan de destijds 22-jarige Peter Schat. De inmiddels zeer prestigieuze prijs is ook gewonnen door Yannis Kyriakides, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

Op het gevarieerde festivalprogramma staat onder meer Utrechter Maarten Vos. De klassiek geschoolde Vos beweegt zich met zijn cello tussen minimal music á la Philip Glass en duistere elektronica. Grensoverschrijdend is Boys will be boys van elektrisch gitaarkwartet  Zwerm vol crossover en jongensachtige bravoure. Het avontuurlijke Nadar Ensemble speelt in ExTensions een ingenieus spel met gamecontrollers.

Voor liefhebbers van buitengewone concertlocaties zijn er intieme “huiskamerconcerten” in galerie KuuB met o.a. een concert van Bram van Sambeek in het kader van Red de fagot. Buitenmensen wagen een bezoek aan de prachtige Oude Hortus voor de gratis toegankelijke klankinstallatie Vogelfänger van het duo Paul Melzer en Tobias Klich. Nog exotischer is stadsboerderij Rood Noot, het decor van Stads/Einder, een mini-festival rondom een concert voor solo piano van componist Arthur Wagenaar met live animatie van LABland.

In Festival Hub TivoliVredenburg brengt Frits van der Waa het publiek in een luistercursus alle belangrijke stromingen in de hedendaagse muziek bij en vraagt Floris Kortie zijn gasten het hemd van het lijf tijdens de late night talkshows. De expositie van de Utrechtse geluidskunstenaar Zeno van den Broek is gedurende het gehele festival openbaar toegankelijk. Vanaf vrijdag zijn in de Festival Hub diverse gratis optredens en artist talks te bezoeken.

Gaudeamus Muziekweek biedt dit jaar ook de mogelijkheid tot verdieping in de vorm van de Gaudeamus Muziekweek Academy. Voorafgaand aan het festival, van 3 t/m 9 september, wordt het publiek dagelijks meegenomen voor een kijkje achter de schermen bij repetities, masterclasses en workshops in Muziekhuis Utrecht. Daarnaast vindt op 7 en 8 september de conferentie FOR CRYIN’ OUT LOUD: Music & Politics plaats in samenwerking met Universiteit Utrecht. Hierin worden onderwerpen aangesneden variërend van de jaren zestig en Provo tot het gebruik van muziek als propaganda.

Na afloop van het slotconcert  op zondag 13 september door ensemble-in-residence Slagwerk Den Haag en Niels Broos (Kytopia) en de dansers van Club Guy & Roni wordt de Gaudeamus Award 2015 uitgereikt.
Het volledige festivalprogramma is te vinden op muziekweek.nl

Gaudeamus Muziekweek 2015 - wo 9/9 t/m zo 13/9 & Gaudeamus Muziekweek Academy - do 3/9 t/m wo 9/9. Utrecht, diverse locaties. Tickets & info: www.muziekweek.nl

Contacteer ons
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands