Internationale conferentie voor elektronische muziek naar Utrecht

Exclusief concert door elektronicapionier Robert Henke op 15 september

Maandag 25 april 2016 — Na dertig jaar keert de internationaal vermaarde conferentie over computermuziek ICMC (International Computer Music Conference) terug naar Nederland. Gaudeamus Muziekweek en HKU Muziek en Technologie organiseren de conferentie, die van 12 tot en met 16 september plaatsvindt in Utrecht. Het thema is ‘Is the Sky the Limit?’ en het Duitse meesterbrein in elektronische muziek Robert Henke (Monolake) gaat die vraagstelling op eigen wijze te lijf met een concert op 15 september in TivoliVredenburg.

Met zijn zelf gebouwde instrumenten, composities op basis van wiskundige algoritmes en de wijze waarop hij muziek laat versmelten met beeldende kunst, belichaamt Henke als geen ander waar de ICMC-conferentie voor staat: vernieuwing , experimenteerdrift en discipline-overstijgende muzikale kunst.

“Sinds de eerste ICMC in 1974 is deze conferentie slechts eenmaal eerder in Nederland georganiseerd, in 1986 door het Conservatorium Den Haag.”, aldus Rens Machielse, directeur van HKU Muziek en Technologie. “Dat maakt de ICMC 2016 die nu door HKU Muziek en Technologie samen met de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht wordt georganiseerd, heel bijzonder. Utrecht is een stad van kennis en cultuur waar muziek een belangrijke rol speelt. Van het Festival Oude Muziek tot TivoliVredenburg en vele jaarlijkse festivals en voorstellingen; daar past ICMC heel goed tussen.”

ICMC is een jaarlijks terugkerende conferentie voor iedereen die zich bezighoudt met elektronische muziek. Het is een bijzondere ontmoetingsplek voor componisten, klankontwerpers, performers, technologen en wetenschappers. Het programma is binnenkort te zien op icmc2016.com. Via deze website zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar. Inschrijvers kunnen tot 14 mei gebruik maken van de early bird-korting.

De conferentie, onder auspiciën van de International Computer Music Association (ICMA), wordt jaarlijks op een andere locatie gehouden. Meer informatie: computermusic.org

Over HKU Muziek en Technologie
HKU Muziek en Technologie biedt bachelor- en masteropleidingen aan op het gebied van vooruitstrevende muzikale praktijk en onderzoek. Een aanzienlijk deel van de alumni gaat aan de slag in de creatieve industrie. Daarnaast zet HKU Muziek en Technologie onderwijs en onderzoek in voor maatschappelijk nut. Daaronder vallen zorgprojecten voor visueel gehandicapten, onderzoek naar betere muziekeducatie en hergebruik van cultureel erfgoed met behulp van muzikale en technologische toepassingen.

Over Gaudeamus Muziekweek
Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers en organiseert het hele jaar door muziekactiviteiten met diverse samenwerkingspartners in binnen- en buitenland. Gaudeamus Muziekweek scout muziekpioniers, stimuleert hun ontwikkeling, biedt ze een podium en brengt zo de muziek van nu bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. Jaarlijks hoogtepunt is de gelijknamige muziekweek in Utrecht, die dit jaar plaatsvindt van 7 tot en met 11 september 2016, voorafgaand aan ICMC.

ICMC 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en TivoliVredenburg.

 

Lumière II Version 2.1

Lumiere2-photo_by_AnnaKatharinaScheidegger2015
Lumiere2-photo_by_AnnaKatharinaScheidegger2015
Lumiere2-photo_by_AnnaKatharinaScheidegger2015
Lumiere2-photo_by_AnnaKatharinaScheidegger2015
Lumiere2-photo_by_AnnaKatharinaScheidegger2015
Lumiere2-photo_by_AnnaKatharinaScheidegger2015
Robert Henke (c) Andreas Gockel
Martijn Buser Programmeur at Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur at Gaudeamus Muziekweek