MET ANDERE OREN GENIETEN VAN DE ALLERNIEUWSTE MUZIEK

Gaudeamus Muziekweek neemt je mee in de wereld van jonge muziekpioniers

Maandag 29 augustus 2016 — Van 7 tot en met 11 september is Utrecht het internationale middelpunt van de nieuwste muziek. Vijf dagen lang presenteert het festival voor jonge muziekpioniers unieke concerten vol classical cross-over, minimal soundscapes en nieuwe composities met (live) elektronica. Tijdens de 70ste editie van het festival gunt Gaudeamus het publiek een intense beleving van nieuwe muziek. Met diverse gratis activiteiten, inleidingen en artist talks wordt het publiek aan de hand meegenomen voor een kennismaking met muziekpioniers uit de 21ste eeuw.

In opmaat naar het festival, op zaterdag 3 september, gaat internationaal gevierd componist en regisseur Michel van der Aa in gesprek met muziekjournalist René van Peer. Aan de hand van geluidsfragmenten en video’s spreekt de componist over de ideeën achter zijn werk, zijn muzikale voorkeuren en zijn werkwijze. Als winnaar van de Gaudeamus Award in 1999 is Van der Aa een graag geziene gast tijdens het festival. Dit jaar verzorgt hij tevens de openingsspeech in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, waarna zijn celloconcert Up-close uitgevoerd wordt door Amsterdam Sinfonietta.

Ook zijn er cursussen, inleidingen en workshops. Zo brengen dirigent Bas Wiegers en pianist Ralph van Raat een hoorcollege over hun persoonlijke favorieten uit de 21ste eeuw aan de hand van live muziekfragmenten. Uiteraard kan ook het publiek vragen stellen aan het duo. Voorafgaand aan de avondconcerten vindt een inleiding plaats door muziekdramaturg Geert van Boxtel. Hierin laat hij het publiek in 30 minuten kennis maken met de achtergrond van de muziek en gaat hij in gesprek met de componisten.

Het concertprogramma is verder rijk gevuld met nieuwe werken van toptalenten als Maxim Shalygin, Kate Moore en Anna Korsun (winnaar Gaudeamus Award 2014), alsook werk van vijf genomineerde componisten voor de Gaudeamus Award 2016. Dit alles uitgevoerd door topmusici van onder andere de ensembles in residence Quatuor Bozzini, Oerknal! en Ensemble Modelo62, Slagwerk Den Haag en Silbersee.

Saturday Night Live
Nieuw dit jaar is Gaudeamus Saturday Night Live, een avond volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen. Met maar liefst 14 verschillende concerten en 4 installaties presenteert Gaudeamus Muziekweek een barstensvol festivalprogramma op één avond, met unieke acts en muziek waar geen label op te plakken is. Line up: Oliver Coates, BOG., Kapok, Panda Zooicide, Jerboah, Gunnar Gunnsteinsson, Dianne Verdonk, Omega Impact, De Beren Gieren, Oerknal!, Egyptian Contemporary Music Ensemble.

Workshop Weekend
Nieuw dit jaar is het Workshop Weekend dat wordt georganiseerd in het kader van de Gaudeamus Muziekweek Academy. Op zaterdag 3 en zondag 4 september biedt Gaudeamus dit jaar de mogelijkheid tot verdieping, voor professionals én publiek. Het Academy programma is grotendeels gratis toegankelijk, voor enkele workshops wordt een toegangsprijs gevraagd.

Gratis Programma in TivoliVredenburg
De Festival Hub in TivoliVredenburg is vanaf 8 september openbaar toegankelijk voor publiek. Hier staan ook de verschillende klankinstallaties die het publiek op eigen gelegenheid of tijdens een gratis guided tour kan bezoeken. Op vrijdag 9 september geven studenten van het Conservatorium van Amsterdam een gratis lunchpauzeconcert in kamermuziekzaal Hertz. Zaterdag 10 september speelt de Band Zonder Verblijfsvergunning op het Rabo Open Stage. Een band met musici uit het AZC. Ze spreken elkaars taal niet, maar muziek is gelukkig een universele taal.
Op zondag 11 september vinden er twee gratis concerten plaats in de festival hub. De twee concerten van NOOM en het Keuris Quartet zijn te combineren met een gratis rondleiding langs de klankinstallaties.

Gaudeamus Award
Aan het eind van het festival wordt de Gaudeamus Award 2016 uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar. De gerenommeerde Gaudeamus Award wordt sinds 1957 uitgereikt en heeft zich ontwikkeld tot internationale springplank voor jonge muziekpioniers. De genomineerden van dit jaar zijn James O’Callaghan (Canada), Shih-Wei Lo (Taiwan), Anthony Vine (USA), Giulio Colangelo (Italië) en David Bird (USA). Eén van deze talentvolle componisten gaat er na het festival met de felbegeerde juryprijs vandoor.

Voor meer informatie en het volledige festivalprogramma: muziekweek.nl.

Gaudeamus Muziekweek 2016 - wo 7/9 t/m zo 11/9 & GMW Academy Workshop Weekend - za 3/9 & zo 4/9. Utrecht, diverse locaties. Informatie & kaartverkoop: www.muziekweek.nl

Bellyhorn, Pulseyarn - Future Folk Instruments

PANDA ZOOICIDE presents "BAMBOO $HOOTZ" (OFFICIAL VIDEO)

Up-close | trailer

Gaudeamus Muziekweek 2016 Trailer

Opening Grote Zaal TivoliVredenburg (c) Anna van Kooij
Jonge muziekpioniers (c) Anna van Kooij
Amsterdam Sinfonietta
Oliver Coates (c) Gaelle Beri
Michel van der Aa
Publiek in Festival Hub (c) Anna van Kooij
Festival Hub in TivoliVredenburg (c) Anna van Kooij
Gaudeamus Muziekweek in Utrecht (c) Herre Vermeer
Gaudeamus Muziekweek 2016
Anna Korsun (c) Konrad Ferstener
Anthony Vine - Nominee Gaudeamus Award 2016
Bas Wiegers
David Bird - nominee Gaudeamus Award 2016
De Beren Gieren
Giulio Colangelo -  nominee Gaudeamus Award 2016
James O'Callaghan (c) Leif Norman - nominee Gaudeamus Award 2016
Kapok
Oerknal!
Shih-Wei Lo - nominee Gaudeamus Award 2016
Up-close - Maikel Samuels
Martijn Buser Programmeur at Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur at Gaudeamus Muziekweek
Ingrid Beer Marketing & Communicatie at Gaudeamus Muziekweek