MUZIEKPIONIER SEBASTIAN HILLI WINT GAUDEAMUS AWARD 2018

Gaudeamus Muziekweek verwelkomt meer bezoekers dan ooit tijdens veelzijdige editie verspreid over heel de stad Utrecht

De Gaudeamus Muziekweek is zondag 9 september in TivoliVredenburg afgesloten met de uitreiking van de Gaudeamus Award 2018. Uit handen van directeur Henk Heuvelmans ontving Sebastian Hilli (Finland, 1990) de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. Hilli wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten zoals Michel van der Aa, Louis Andriessen en Aart Strootman.

Tijdens het oudste muziekfestival van Nederland klonk de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Dit jaar wist het festival een divers en jong publiek te bereiken met een festivalprogramma volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen. “Dit festival bood een ongelooflijk spectrum aan nieuwe luisterervaringen met unieke combinaties van muziek, elektronica, video, installatie, theater en performance. Het gevarieerde aanbod van de allernieuwste muziek heeft meer publiek dan ooit weten te bereiken en heeft velen positief verrast”, aldus programmeur Martijn Buser.

Gaudeamus Award
Louis Andriessen, Micha Mengelberg en Michel van der Aa waren nog geen 30 toen ze de Gaudeamus Award wonnen. De internationaal zeer gerenommeerde prijs voor veelbelovende componisten werd voor het eerst uitgereikt in 1957 aan de destijds 22-jarige Peter Schat. Sindsdien selecteert een jaarlijks wisselende vakjury uit honderden inzendingen de talentvolste componisten onder de 30.

Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. Het festival is voor hen een showcase, waar zowel het publiek als het internationale professionele veld een bredere kijk op hen krijgt.

Jury
Uit de 336 anoniem ingezonden partituren van componisten uit 38 verschillende landen selecteerde de internationale expertjury, bestaande uit Mayke Nas, Nicole Lizée en Richard Ayres, zes componisten voor de Gaudeamus Award 2018. Naast Sebastian Hilli waren Raphaël Languillat, William Dougherty, Matthias Krüger, William Kuo en Lawrence Dunn ook genomineerd voor de Award.

De jury zegt over de winnaar van de Gaudeamus Award 2018: “Sebastian Hilli heeft een uitgesproken persoonlijke esthetiek welke ten grondslag ligt aan al zijn muziek. Hij beschikt over de juiste technische kennis en verbeeldingskracht om dat te realiseren wat hij wil creëren. Zijn muziek combineert gewaagde structuren met een grote verscheidenheid aan subtiele akoestische details.”

Nieuwe muziek overal in de stad
Naast concerten in TivoliVredenburg, Theater Kikker, de Stadsschouwburg en andere zalen, trok de Gaudeamus Muziekweek dit jaar ook verder de stad in. Op de openingsavond speelden muzikanten in de singel tegenover TivoliVredenburg en er waren voorstellingen in Park Lepelenburg, synagoge MerkAz en de monumentale houtzaagmolen De Ster in Lombok.
Senses Working Overtime, de in samenwerking met Het Huis Utrecht ingerichte expositie gewijd aan performatieve installaties trok een divers publiek van (kunst)studenten, muziek- en theaterprofessionals en een nieuwsgierig publiek.

Het uitgebreide contextprogramma bestaande uit gratis lezingen, paneldiscussies, workshops en talks werd bezocht door vele jonge muziekprofessionals en nieuwsgierige muziekliefhebbers. Musicoloog Thea Derks verzorgde een cursus nieuwe muziek voor een enthousiast publiek dat door Derks in vogelvlucht werd meegenomen door de muziekgeschiedenis vanaf 20ste eeuw tot nu.

Meer weten?
Op de festivalwebsite geven de playlists en video's een beeld van het geluid en de klanken van de muziekpioniers van nu! www.gaudeamus.nl

Contacteer ons
Marisa Tempel Communicatie, Gaudeamus
Marisa Tempel Communicatie, Gaudeamus
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands