Nieuw werk van jonge Nederlandse componisten verschijnt op vinyl

Vinylserie Sounds of the Young Avant-garde van Gaudeamus en Unsounds

Donderdag 4 oktober 2018 — Op 29 november is in Orgelpark Amsterdam de presentatie van twee LP's met werk van jonge Nederlandse componisten: Untitled #2 (The Mute) van Jessica Sligter & Wilbert Bulsink en Ob-Literate van Zeno van den Broek & Gagi Petrovic. Het zijn de eerste twee releases in een nieuwe serie gewijd aan nieuw werk van jonge muziekpioniers uit Nederland en daarbuiten: Sounds of the Young Avant-garde.

Gaudeamus en het onafhankelijke label Unsounds zijn onmisbare partijen in de wereld van de avant-garde- en nieuwe muziek, internationaal opererend vanuit hun gemeenschappelijke basis in Nederland. Met de Sounds of the Young Avant-Garde vinylserie presenteren ze samen de meest vooruitstrevende muziek van nu, gemaakt door jonge makers. Werken geschreven in opdracht van Gaudeamus en geselecteerd, geproduceerd en uitgegeven door Unsounds. Deze samenwerking geeft een nieuw leven aan deze werken naast én na het concertcircuit. Zo blijft de meest opwindende muziek van onze tijd bewaard als echte klassiekers van de toekomst.

Untitled #2 (The Mute)
Zangeres en componist Jessica Sligter, geboren in Nederland en momenteel woonachtig in Berlijn, en componist Wilbert Bulsink schreven hun tweede samenwerking in opdracht van Gaudeamus. Het ging in première tijdens November Music in Den Bosch in 2016. Untitled #2 (The Mute) slaat een brug tussen Bulsinks microtonale electronische verkenningen en Sligters donkere crooner-neigingen en draait om het thema van stemloosheid en de vraag wie of wat niet gehoord mag worden.

Ob-Literate
De audiovisuele kunstenaar Zeno van den Broek en componist Gagi Petrovic werden in de zomer van 2014 bij elkaar gebracht met de opdracht een grootschalig werk te produceren. Het elektroakoestische werk Ob-Literate, voor orgel, vocaal ensemble, elektronische instrumenten en zelfgebouwde objecten, is het resultaat. Een intense compositie, geïnspireerd door het concept van het 'destructieve karakter' van Walter Benjamin en de reacties daarop van componist/theoreticus Dick Raaijmakers en dichter Adam Staley Groves.

Gagi Petrovic & Zeno van den Broek_photo Sanne Schouwink-VPRO
Untitled #2 (The Mute) cover
Jessica Sligter & Wilbert Bulsink
Obliterate cover
LP covers GaudeamusxUnsounds
Marisa Tempel Gaudeamus Muziekweek