Nieuwe musician-in-residence Gaudeamus is hot!

Celliste Maya Fridman komende 2 jaar in residentie bij dé ontwikkelplek voor jonge muziekpioniers in Utrecht

De komende 2 jaar is de van oorsprong Russische Maya Fridman in residentie bij Gaudeamus. Ze is een ware master op de cello, ze kan en speelt alles: klassiek, pop, (gothic) rock, folk, jazz, nieuwe muziek of flamenco. Programmeur Martijn Buser over de keuze voor Maya Fridman als musician-in-residence: "Celliste Maya Fridman valt op vanwege haar prachtige uitvoeringen. Ze is zo ongelooflijk veelzijdig. Dat maakt haar als musicus een fenomeen. In Maya Fridman zien wij een jonge muziekpionier die onmiskenbaar haar invloed zal gaan hebben in de hedendaagse muziek"

Maya Fridman weigert zich vast te binden aan één enkel genre. Niet alleen in haar muziek, maar ook in haar beeldtaal. Zo heeft ze zich voor de albumhoes van haar laatste cd The Fiery Angel laten inspireren door elementen uit metal en gothic. Daarnaast barst ze van de ambitie en durft ze groots uit te pakken met haar bewerking van Schnittke's Peer Gynt, waarin ze samen met pianiste Tomoko Mukaiyama nieuwe arrangementen voor cello en piano wil laten samensmelten met andere kunstvormen en muziektheatrale elementen.

Wat Fridman betreft worden de grenzen tussen genres opgeheven en stoppen we met het labelen van muziek, of zoals ze het in haar eigen woorden zegt: “ik zie connecties tussen verschillende kunstvormen: klassieke muziek, jazz, rock, improvisatie, beeldende kunst, poëzie, literatuur, film. Wat dat betreft heb ik echt mijn pad gevonden: ik ervaar geen grenzen meer tussen vormen en genres. Gaudeamus is wat dat betreft de ideale plek om mij aan te verbinden. Hier kan ik mij volledig richten op het verder ontwikkelen van mijn eigen stijl en mijn eigen projecten, zonder dat ik tegen grenzen aanloop als het gaat om muziekstijlen of kunstvormen. Ik kan volledig mijn vrije gang gaan, gesteund door de kennis en expertise die er in huis is bij Gaudeamus.”
De komende twee jaar krijgt Fridman bij Gaudeamus de gelegenheid om uiteenlopende samenwerkingen aan te gaan en haar eigen muzikale werken te schrijven en arrangeren.

Peer Gynt
Samen met Japanse pianist, beeldend kunstenaar, componist en regisseur Tomoko Mukaiyama gaat Maya Fridman een muziektheatrale bewerking maken van Alfred Schnittke's Peer Gynt voor cello en piano. Fridman zelf tekent voor de arrangementen en de samenwerking met Mukaiyama voorspelt een eigenzinnige voorstelling vol contrast waarin de verschillende disciplines van beide makers zullen versmelten tot één geheel. Of zoals ze het zelf omschrijven: "een nieuwe synesthesie van verschillende kunstvormen in de concertruimte zoals we die kennen".

Maya Fridman & Gagi Petrovic
Dit elektro-akoestische duo, bestaande uit cello, live elektronica en twee stemmen (mezzosopraan en bas-bariton), heeft een exploratieve en expressieve houding. Fridman & Petrovic maken hybride muziek, zowel in stijl als technologisch. Ze integreren muzikale elementen uit verschillende praktijken, zoals klassieke muziek, hedendaagse compositie, songwriting, ondergrondse elektronica en hun gedeelde achtergrond in Oost-Europese muziek. Hun stemgeluid en de klanken van de cello worden gecombineerd met het nieuw ontwikkelde technologisch instrument GEST, dat met behulp van handgebaren auditieve transformaties vormt. Fridman & Petrovic creëren nieuwe verbindingen tussen oude en nieuwe instrumenten om liedjes te zingen die je nog nooit eerder hebt gehoord.

Maya Fridman & Maxim Shalygin
Voor haar residentie bij Gaudeamus werkt Fridman samen met componist Maxim Shalygin, wat heeft geresulteerd in een nieuw stuk voor solo cello: Canti d’inizio e fine. Een momumentale cyclus van 7 songs voor cello (en stem) met het thema Geboorte, leven en dood.
Shalygin over Fridman: “Maya heeft het unieke talent om diepere betekenissen te vinden in muziek en het uit te drukken met een sterke emotionele performance. Deze performance is altijd een stuk magie.” Terwijl Fridman zijn Canti d’inizio e fine bestudeert, richt zij haar aandacht op het ervaren van tijd en geluiden terwijl die langzaam sublieme transformaties ondergaan.


Maya Fridman bij Gaudeamus  - concertagenda maart & april
GAUDEAMUS SESSIES #18
Gagi Petrovic en Maya Fridman vormen samen een elektro-akoestisch duo. Ze presenteren hun eerste gezamenlijke compositie Abstract Piece No. 1 voor cello, live elektronica en zang.
zo 4 maart 2018 | 20:00 uur | Muziekhuis Utrecht | € 5
Meer info: https://gaudeamus.nl/events/gaudeamus-sessies-18/

GAUDEAMUS @KUUB
Aan de vooravond van Koningsdag speelt Fridman de wereldpremière van Canti d’inizio e fine. Dit werk voor solo cello werd speciaal voor haar geschreven door Maxim Shalygin. Het concert vindt plaats in de intieme setting van een kleine kunstgalerie.
do 26 april 2018 | 20:00 uur | Kunstruimte KuuB, Utrecht | €15 / €10
Meer info: https://gaudeamus.nl/events/kuub-concert-maya-fridman/


Biografie
Meestercelliste Maya Fridman, geboren op 7 november 1989 in Moskou, studeerde in 2016 Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. De laatste zeven jaar treedt Fridman met grote regelmaat op in Nederland en Duitsland. In haar solo-programma's presenteert ze met gemak hedendaagse composities naast grote werken uit de vorige eeuw. Haar performance heeft een sterke emotionele impact op het publiek. In 2013 ontving ze de prijs voor Beste Muzikant tijdens de Grote Prijs van Nederland. Ook tourde ze als special guest met FAUN en vergezelde ze de legendarische gitaarviruoso Harry Sacksioni op zijn jubileum tour. Daarnaast zette ze veel succesvolle projecten op, zoals recentelijk haar samenwerking met pianiste Tomoko Mukaiyama. Maya Fridman is tevens kandidaat voor Dutch Classical Talent in seizoen 18/19.

Voor haar zojuist verschenen album The Fiery Angel arrangeerde ze zelf Prokofiev’s gelijknamige opera voor piano en cello samen met Artem Belogurov. Dit werk is door het Onderzoeksdepartement van het Conservatorium van Amsterdam, James Gaffigan en Christina Guillaumier zeer hoog beoordeeld.

In augustus 2017 kwam Fridman’s CD Red Velvet uit met solowerken van diverse hedendaagse componisten. Het album werd met veel lof ontvangen:

"Het is een uitdaging om een hele cd op te nemen met een cello als solo-instrument. Maar, de manier waarop Maya de composities vorm geeft en ten gehore brengt houdt je bij de les. Als luisteraar ga je moeiteloos mee. Het label 'indrukwekkend' is hier nog een understatement." ~ Music Emotions

 “alle stukken op deze cd  doen er toe en hebben een hoge mate van urgentie … de Russische celliste Maya Fridman staat garant voor emotionele impact: ze speelt alsof haar leven ervan afhangt en spreidt een enorme doorleefdheid ten toon.”
~ Luister

 

Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands