UTRECHT VIJF DAGEN LANG INTERNATIONAAL EPICENTRUM VAN DE NIEUWE MUZIEK

Gaudeamus Muziekweek presenteert uniek festivalprogramma

Maandag 13 juni 2016 — Van 7 tot en met 11 september is Utrecht het internationale middelpunt van de nieuwste muziek. Het festival voor jonge muziekpioniers, Gaudeamus Muziekweek, presenteert vijf dagen lang toptalent van wereldniveau met TivoliVredenburg als kloppend festivalhart. Met een uniek programma vol nieuwe composities, cross-over en live elektronica weet Gaudeamus Muziekweek muziekliefhebbers te bereiken met een honger naar ongekende terreinen van muziek.

Het festival opent met een dubbelconcert door Amsterdam Sinfonietta, het Haagsche collectief Oerknal! en Quatuor Bozzini uit Canada. Prominent op het openingsprogramma staat het huiveringwekkend mooie Up-Close (2010) van gelauwerd componist Michel van der Aa. Op volstrekt innovatieve wijze smeedt hij zijn muziek samen met film. Voor dit werk, dat hij speciaal schreef voor Amsterdam Sinfonietta, ontving Van der Aa in 2013 de prestigieuze Grawemeyer Award.

Het festivalprogramma is rijk gevuld met nieuwe werken van o.a. Maxim Shalygin, Kate Moore en Anna Korsun (winnaar Gaudeamus Award 2014), alsook werk van vijf genomineerde componisten voor de Gaudeamus Award 2016. Dit alles uitgevoerd door topmusici van onder andere het Haagse Ensemble Modelo62 en ensemble Silbersee.

Ook zijn er luistercursussen, inleidingen en masterclasses. Zo brengen dirigent Bas Wiegers en pianist Ralph van Raat een hoorcollege over hun persoonlijke favoriete werken uit de 21ste eeuw aan de hand van live muziekfragmenten.

Nieuw dit jaar is het Workshop Weekend dat wordt georganiseerd in het kader van de Gaudeamus Muziekweek Academy. Hiermee biedt Gaudeamus dit jaar de mogelijkheid tot verdieping, voor professionals én publiek. Op zaterdag 3 en zondag 4 september vinden in Theater Kikker en Muziekhuis Utrecht diverse lezingen en workshops plaats van o.a. Michel van der Aa en gitarist Wiek Hijmans. Het Academy programma is grotendeels gratis toegankelijk, voor enkele workshops wordt een toegangsprijs gevraagd (kaarten verkrijgbaar via muziekweek.nl).

Na afloop van het slotconcert door Looptail wordt op zondag 11 september de Gaudeamus Award 2016 uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar. De internationaal gerenommeerde Gaudeamus Award wordt sinds 1957 uitgereikt en heeft zich ontwikkeld tot springplank voor jonge muziekpioniers.

Voorverkoop reeds gestart! Het volledige festivalprogramma staat 15 juli online.

Gaudeamus Muziekweek 2016 - wo 7/9 t/m zo 11/9 & GMW Academy Workshop Weekend - za 3/9 & zo 4/9. Utrecht, diverse locaties. Informatie & kaartverkoop: www.muziekweek.nl

Nominees Gaudeamus Award 2016

2015 Festival Aftermovie Gaudeamus Muziekweek

GMW 2015: Cutting Edge Young Music Pioneers - 100 sec festivalvideo

Gaudeamus Muziekweek 2016 Festivalbeeld
GMW_Dom(c)Herre Vermeer
Oerknal!
Quatuor Bozzini
Festivalhart TivoliVredenburg (c) Anna van Kooij
Michel van der Aa
Amsterdam Sinfonietta
Ensemble Modelo62
Ensemble Modelo62
Unexpected (c) Herre Vermeer
Academy Workshop (c) Anna van Kooij
Instrumenten & bladmuziek (c) Anna van Kooij
Unexpected Publieksopstelling (c) Anna van Kooij
Opening 2015 (c) Anna van Kooij
Festival Hub sfeer (c) Anna van Kooij
Publiek 2015 (c) Anna van Kooij
Dans cross-over (c) Baldwin Henderson
Festival Hub 2015 (c) Anna van Kooij
Festival Hub 2015 (c) Anna van Kooij
Festivalbalie in TivoliVredenburg (c) Anna van Kooij
Festival Hub sfeer (c) Anna van Kooij
Sfeervol Podiumbeeld (c) Anna van Kooij
Sfeervol Podiumbeeld (c) Baldwin Henderson
Sfeervol Podiumbeeld GMW 2014 (c) Anna van Kooij
Opening 2015 naprogramma (c) Anna van Kooij
Sfeervol Podiumbeeld (c) Herre Vermeer
Concert GMW 2015 (c) Anna van Kooij
Concert GMW 2014 Pandora (c) Anna van Kooij
Ingrid Beer Marketing & Communicatie at Gaudeamus Muziekweek
Martijn Buser Programmeur at Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur at Gaudeamus Muziekweek