UTRECHT VIJF DAGEN LANG INTERNATIONAAL EPICENTRUM VAN DE NIEUWE MUZIEK

Gaudeamus Muziekweek presenteert uniek festivalprogramma

Van 7 tot en met 11 september is Utrecht het internationale middelpunt van de nieuwste muziek. Het festival voor jonge muziekpioniers, Gaudeamus Muziekweek, presenteert vijf dagen lang toptalent van wereldniveau met TivoliVredenburg als kloppend festivalhart. Met een uniek programma vol nieuwe composities, cross-over en live elektronica weet Gaudeamus Muziekweek muziekliefhebbers te bereiken met een honger naar ongekende terreinen van muziek.

Het festival opent met een dubbelconcert door Amsterdam Sinfonietta, het Haagsche collectief Oerknal! en Quatuor Bozzini uit Canada. Prominent op het openingsprogramma staat het huiveringwekkend mooie Up-Close (2010) van gelauwerd componist Michel van der Aa. Op volstrekt innovatieve wijze smeedt hij zijn muziek samen met film. Voor dit werk, dat hij speciaal schreef voor Amsterdam Sinfonietta, ontving Van der Aa in 2013 de prestigieuze Grawemeyer Award.

Het festivalprogramma is rijk gevuld met nieuwe werken van o.a. Maxim Shalygin, Kate Moore en Anna Korsun (winnaar Gaudeamus Award 2014), alsook werk van vijf genomineerde componisten voor de Gaudeamus Award 2016. Dit alles uitgevoerd door topmusici van onder andere het Haagse Ensemble Modelo62 en ensemble Silbersee.

Ook zijn er luistercursussen, inleidingen en masterclasses. Zo brengen dirigent Bas Wiegers en pianist Ralph van Raat een hoorcollege over hun persoonlijke favoriete werken uit de 21ste eeuw aan de hand van live muziekfragmenten.

Nieuw dit jaar is het Workshop Weekend dat wordt georganiseerd in het kader van de Gaudeamus Muziekweek Academy. Hiermee biedt Gaudeamus dit jaar de mogelijkheid tot verdieping, voor professionals én publiek. Op zaterdag 3 en zondag 4 september vinden in Theater Kikker en Muziekhuis Utrecht diverse lezingen en workshops plaats van o.a. Michel van der Aa en gitarist Wiek Hijmans. Het Academy programma is grotendeels gratis toegankelijk, voor enkele workshops wordt een toegangsprijs gevraagd (kaarten verkrijgbaar via muziekweek.nl).

Na afloop van het slotconcert door Looptail wordt op zondag 11 september de Gaudeamus Award 2016 uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar. De internationaal gerenommeerde Gaudeamus Award wordt sinds 1957 uitgereikt en heeft zich ontwikkeld tot springplank voor jonge muziekpioniers.

Voorverkoop reeds gestart! Het volledige festivalprogramma staat 15 juli online.

Gaudeamus Muziekweek 2016 - wo 7/9 t/m zo 11/9 & GMW Academy Workshop Weekend - za 3/9 & zo 4/9. Utrecht, diverse locaties. Informatie & kaartverkoop: www.muziekweek.nl

Contacteer ons
Ingrid Beer Marketing & Communicatie, Gaudeamus Muziekweek
Martijn Buser Programmeur, Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur, Gaudeamus Muziekweek
Ingrid Beer Marketing & Communicatie, Gaudeamus Muziekweek
Martijn Buser Programmeur, Gaudeamus Muziekweek
Henk Heuvelmans Directeur, Gaudeamus Muziekweek
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands