Vechtclub XL meets Gaudeamus Muziekweek

Future Folk Instruments van Dianne Verdonk triggeren alle zintuigen

Gaudeamus Muziekweek en Vechtclub XL slaan de handen ineen voor een uniek samenwerkingsproject: de Utrechtse muzikant en componist Dianne Verdonk krijgt een residentie waarin ze zich verder kan ontwikkelen in haar persoonlijke zoektocht naar expressiviteit in elektro-akoestische performance. Na de project kick-off in maart presenteert Dianne Verdonk de eerste versie van haar nieuwste elektro-akoestische instrument, de Bellyhorn, voor het eerst aan het publiek tijdens de Gaudeamus Muziekweek Sessies op zondag 10 april in Muziekhuis Utrecht.

Dianne Verdonk ontwikkelt en bespeelt nieuwe muziekinstrumenten voor elektro-akoestische muziek. Hiermee zoekt ze nieuwe vormen van expressie, waarin ruimte is voor direct contact met het publiek – anders dan bij de typische artiest die bij elektronische muziek regelmatig achter een laptop schuilgaat. Bij het bespelen van haar muziekinstrumenten worden meerdere zintuigen van het publiek aangesproken: hoe het geluid tot stand komt wordt zichtbaar en zelfs voelbaar gemaakt.

Verdonk sloot in de zomer van 2015 haar Master in Music Design af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hier ontwikkelde zij haar eerste persoonlijke elektronische muziekinstrument, La Diantenne, dat begin maart een finaleplaats behaalde van de prestigieuze Margaret Guthman Instrument Competition in Atlanta, Georgia.

Dianne is maker, musicus en performer. Vechtclub XL koppelt haar aan vier ontwerpers om een nieuw instrumentarium en een interactieve performance-reeks te creëren. Het ontwikkelen en presenteren zal plaatsvinden in zowel Vechtclub XL als Muziekhuis Utrecht. Het geheel zal in première gaan tijdens Gaudeamus Muziekweek (september 2016).

Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers, componisten en musici die aan de start van hun professionele carrière staan. Gaudeamus Muziekweek biedt hen een platform en faciliteert hun ontwikkeling. Het internationaal toonaangevende festival maakt zich op deze manier al 70 jaar hard voor jonge muziekpioniers wereldwijd. Vast onderdeel is de prestigieuze Gaudeamus Award die sinds 1957 wordt uitgereikt aan aanstormend compositietalent onder de 30 jaar. Tot de eregalerij behoren o.a. Louis Andriessen, Peter Schat en Michel van der Aa. De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek vindt sinds 2011 plaats in Utrecht.

De Utrechtse creatieve broedplaats Vechtclub XL voert sinds september 2014 een publieksprogramma waarbij steeds met nieuwe partners wordt samengewerkt. De evenementen hebben als doel om een breder publiek en netwerk te creeren, maar ook om als platform te fungeren voor innovatie, talentontwikkeling, kruisbestuivingen en exposure voor huurders (professionals met een toegepast creatief beroep) en de creatieve industrie in het algemeen.

Dianne Verdonk is in 2015/2016 musician-in-residence bij Gaudeamus Muziekweek. Ze ontwikkelt haar future folk instruments samen met vier ontwerpers van Vechtclub XL:
David Menting (Nut & Bolt), interactief productontwerper
Toon Welling (Studio Toon Welling), productontwerper
Quinten Swagerman (Quinten Swagerman), ontwerper/animator
Danielle Van Lunteren (DAANdesign), product- & materiaalontwerper

Gaudeamus Muziekweek Sessies #11 – 10 april, Muziekhuis Utrecht.
Gaudeamus Muziekweek 2016 – 7 t/m 11 september, TivoliVredenburg.
Meer info & kaarten muziekweek.nl

Contacteer ons
Martijn Buser Programmeur, Gaudeamus Muziekweek
Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De concerten en activiteiten van Gaudeamus, zoals het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, internationale co-producties en de Gaudeamus Award, zijn toonaangevend binnen de hedendaagse muziek. Gaudeamus scout talent en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan hun professionele ontwikkeling. Gaudeamus maakt zich al meer dan 70 jaar hard voor muziekpioniers wereldwijd en brengt de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. 

Gaudeamus
Loevenhoutsedijk 301
3532 XE Utrecht
The Netherlands